Det är inget större fel på badvattenkvaliteten i Karlstad. Om man inte räknar in värme som en faktor förstås – för vattnet har blivit kallt.
På bara en knapp månad har temperaturen sjunkit med fyra, fem grader på flera håll.
Vecka 24, då skolorna i Karlstad avslutades, var vädret tiptop och vid 14 av kommunens 20 badplatser uppmättes badtemperaturer på över 20 grader. Toppnoteringarna var på strax över 22 grader vid Ilandatjärn, Örsholmstjärn och Graningebadet. Men sedan dess har vädret varit lite si och så – med undantag för de senaste dagarnas tropiska hetta – och när temperaturen åter mättes upp i slutet av förra veckan var det helt andra temperaturer som gällde. Inte en enda badplats nådde upp till 20 grader och toppnoteringen i Kroppkärrssjön låg på blygsamma 18,7 grader.
– Jag har ingen förklaring på varför det sjunkit så snabbt, men en kvalificerad gissning är att det varit kallt sedan midsommar. Ett par veckor med kyla kan säkert räcka, säger Andreas Eriksson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Karlstads kommun, som förutom att mäta vattentemperaturer mäter vattnets kvalitet.
Och även om vattnet rent temperaturmässigt är på gränsen till otjänligt på många håll så är det inget fel på vattnets kvalitet ur bakteriellt hänseende.
– I den klassificering vi har så har 17 av våra 20 badplatser utmärkt vattenkvalitet. Tre stycken, Mariebergsskogen, Orrleken och Ilandatjärn, har bra kvalitet, säger Andreas Eriksson.
I den löpande kontrollen av badplatserna är det hittills fyra stycken som har fått anmärkningar vid olika tillfällen. Tre av dem – Kroppkärrssjön, Sundstatjärn och Kungsnäs – fick anmärkningar vecka 24, där Kungsnäs fick anmärkningen otjänligt.
– Det kan ha lite olika anledningar till varför det blir så, det vanligaste är kanske att det är sjöfågel som varit framme precis innan man tagit provet och det kan påverka. När vi gjorde nya tester veckan efter var vattnet tjänligt igen på alla platser.
Under förra veckan fick en badplats – Skutberget – resultatet tjänligt med anmärkning.
– Det innebär att det finns någon liten förhöjning, men det är absolut ingen fara för att bada. För att vi ska avråda från bad krävs det att man får två otjänliga resultat i rad. På Skutberget väntar vi resultatet från det uppföljande provet som togs i måndags, säger Andreas Eriksson.
Ett problem som ännu inte dykt upp, men som kan göra det när sommaren hinner gå lite längre, är algblomning. Störst risk för blomning är det enligt Andreas Eriksson i de något mindre och mer stillastående vattendragen.
– Sundstatjärn är till exempel en sjö som har rätt betingelser för att drabbas. Näringsrika sjöar med dålig cirkulation är sådana som kan få problem, säger han.
På bara en knapp månad har temperaturen sjunkit med fyra, fem grader på flera håll.