Under tisdagen upptäckte Jonas Torstensson utanför Väse att en fjärdedel av hans 80 lamm attackerats och dödats av en eller flera vargar.
– Det är en ovanligt stor attack, säger Urban Mossberg på länsstyrelsen.
I tisdags skrev VF om hur vargattackerna i Värmland ökat. Då hade tio attacker hittills i år resulterat i dödlig utgång för nötkreatur, får och hundar i länet. Nu är man uppe i elva, för just under tisdagen upptäcktes ännu en incident.
– Jag skulle titta till mina lamm i hagen vid 14-tiden, då var sju av dem döda och många var svårt skadade, berättar djurägaren Jonas Torstensson i Glumserud utanför Väse.
15 av de skadade lammen fick avlivas samma dag och åtta står fortfarande under observation med mindre allvarliga skador. Totalt attackerades ett 30-tal djur, troligtvis under natten mellan måndag och tisdag.
– Det var ganska brutala omständigheter. Vargen var nog inne och jagade ett tag. Det blåste ut luft ur hål på strupen på de lamm som fortfarande levde när jag upptäckte dem. Man hör runt om i bygden att man sett varg och det finns revir i området, säger Jonas Torstensson.
Under sina 20 år som lammproducent är det här den andra rovdjursattacken han drabbats av.
– Förra gången var för sju eller åtta år sedan, då kan det ha varit lodjur, säger han.
Nu har Jonas Torstensson förlorat 22 av sina tidigare 80 djur. Trots ett 110 centimeter högt elstängsel tog sig en eller flera vargar in i hagen.
– Allt går ut på god djuromsorg, de ska få gå ute och beta. Även om slutmålet är slakt ska de inte behöva dö på det här sättet. De här lammen var födda i mars och flera av dem skulle ha sålts som livdjur för avel, berättar han.
Länsstyrelsen Värmland gjorde en besiktning på plats redan under tisdagen.
– Jag bedömer att det är en ovanligt stor attack. Det är som att släppa in en räv i ett hönshus, det springs runt och bits. De flesta lammen fick halsbett och går det hål på luftstrupen blir det en akut syrebrist i hjärnan, säger naturbevakare Urban Mossberg.
Han uppskattar att vargen eller vargarna tog sig in någonstans i den kuperade terrängen där det fanns små glipor mellan marken och den nedersta tråden på elstängslet.
– Stängslet var bra, och gliporna blev åtgärdade direkt så det är säkrat och resterande lamm kan gå kvar ute i hagen, säger Urban Mossberg.
För Jonas Torstenssons del återstår nu inväntandet av en kadaverbil som ska plocka upp de döda djuren.
– Jag har gjort allt jag kan. Det tog hårt det här, säger han.