Får man bada på Bryggudden i Karlstad eller inte? Det visar sig vara en snårig fråga att reda ut. Boende störs av skräniga badande och kommunen utfärdade badförbud för Yttre och Inre hamn förra våren, men enligt Sjöfartsverket räcker det att se upp för båtarna.
När VF besöker Brygguddens trädäck vid lunchtid på onsdagen är flera solbadare på plats. Ingen av dem har riktigt koll på badreglerna, men de doppar sig ändå.
– Vi har sett skyltarna om att bad är olämpligt och är försiktiga för att det finns båtar. Vi brukar bada på sidan mot ön till. Man får ta vara på att det är mycket vatten i stan, säger Cornelia Danielsson som besökt bryggan i veckan med vännerna Frida Blomquist och Emilia Fernqvist.
En av de boende i 20-våningshuset på udden har skrivit ett brev till Karlstads kommun efter att ha hört rykten om att det är badförbud i området. Han störs av skränande ungdomar och vill ha tydligare skyltar än de nuvarande som i stor stil informerar om att det är ”olämpligt att bada” och med mindre bokstäver upplyser om att bad ”till och med är förbjudet enligt lokala ordningsstadgar”. Personen ber samtidigt om att kommunen ska ta bort badstegarna och gärna sätta upp ett räcke längs bryggkanten. Men han får bara delvis gehör för sina önskemål.
– Det är inga badstegar, det är räddningsstegar. Så de blir kvar. Det är heller inte aktuellt med något räcke. Om man störs av badande får man kontakta polisen. Men vi kommer att byta ut skyltarna och förtydliga badförbudet. Skyltarna är beställda och ska sättas upp inom kort. Allmänheten har dock rätt att vistas på bryggan, säger Ingemar Johansson, trafikingenjör på teknik- och fastighetsförvaltningen.
När bostadsrätterna på Bryggudden marknadsfördes i försäljningssyfte 2010 beskrevs området i termer där ”båtarna kommer att gunga i småbåtshamnen samtidigt som folk lapar sol, badar eller njuter av sitt ta-med-kaffe med benen dinglandes över kajkanten”. Men våren 2013 antog kommunen ordningsstadgar som förstör badidyllen. Där förbjuds bad i Yttre och Inre hamn, förbi Vågmästaren in till Löfbergskajen och en bit in i Pråmkanalen på grund av att det är farleder.
• Får man bada i någon del av Pråmkanalen?
– Det beror på hur man tolkar det. Men badförbudet gäller från Yttre hamn fram till glasbruksbron som går mellan Bryggudden och Herrhagen. Efter den får man bada i kanalen, säger Ingemar Johansson.
För Sjöfartsverkets del spelar det ingen roll om folk badar i området eller inte.
– Nu på sommaren finns det en passagerarbåt som går in i Inre hamn och en bit i Pråmkanalen, men det är inte badförbud för det. Det gäller att se upp för båten om man badar, säger kommunikatören Nina Brundin och hänvisar vidare till länsstyrelsen, som i sin tur pekar på kommunens ordningsstadgar om badförbud.
Anders Håfström, skeppare på båten Stella Polaris som kör turer från Inre hamn, upplever inte att badarna vid Bryggudden ställer till med några problem.
– Det är så pass brett och stort där att det inte stör om folk plaskar. Folk borde få ha roligt. Det är kul att se när de hoppar från bryggan. Det har varit mer problem vid bron vid Hammaröleden. Där har det legat ungdomar längs kanterna i vattnet när vi kör förbi. Det känns olustigt eftersom det blir sug efter båten och de kan komma åt propellrarna. Då blir det inte mycket kvar av dem, så vi har fått säga till, berättar han.
På Vänerhamn uppmanar man till försiktighet kring bad i farleder där det råder badförbud.
– I Trollhättan har det inträffat incidenter i kanalen när folk hoppat i och simmat och badat framför båtar. Då kan polis få ingripa, säger marinansvarige Bengt Jonsson.
Bryggmagasinen AB, som äger och förvaltar fastigheter kring Bryggudden, har hört olika bud om badregler och skulle efter att VF varit i kontakt med dem ta bort sin text på hemsidan om möjligheten till bad ”tills frågan är utredd”. De kan inte se att badförbudet påverkar verksamheterna men uppger att de ”får hålla frågan levande”.