Quantcast
Channel: Värmlands Folkblad
Viewing all 8756 articles
Browse latest View live

Drunkningstillbud i Karlstad

$
0
0

(Uppdaterad söndag, 08.12) En äldre man avled på lördagen efter ett drunkningstillbud i Karlstad.

Larmet kom vid 10.40 på lördagsförmiddagen. Då hade den rullstolsburne mannen av okänd anledning hamnat i kanalen utanför Nöjesfabriken.

En nära anhörig som tillsammans med mannen var på promenad ska sedan ha hoppat efter och hjälpt till att dra upp mannen ur vattnet.

– Ja, en person till hoppade i och hjälpte till att hålla huvudet ovanför ytan, säger Magnus Lundqvist, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten i Karlstadsregionen.

Mannens hjärta stannade på platsen men räddningspersonalen kunde starta det på nytt tack vare hjärt- lungräddning. Mannen fördes därefter till Centralsjukhuset i Karlstad, men hans liv gick inte att rädda.

Polisen uppger att den äldre mannen avled på sjukhuset under eftermiddagen.


Bergvik utslaget av ovädret

$
0
0

Det kraftiga åskovädret gjorde Bergviks köpcentrum strömlöst.
Samtidigt började vatten läcka in i shoppingcentrat.

Flera personer kontaktade VF när Bergvik blev mörkt. Stämningen var till en början lätt kaosartad men efter ett tag lugnade det ner sig. Affärerna stängde och kunderna hamnade utanför.

– Det är åskovädret och regnvädret som har påverkat, mycket mer kan jag inte säga. Just nu tittar vi på hur vi kan minimera skadorna, säger Lotta Sundfeldt, Centrumledningen Bergvik.

Hon meddelar att man nu håller stängt resten av söndagen och hoppas kunna öppna igen under måndagen.

– Vi kommer ha stängt resten av dagen för att minimera skadorna som blivit, sen måste vi kolla med var och en av hyresgästerna för att se hur de påverkats av regnet och åskvädret. Så ser situationen ut.

Hur pass skadat köpcentret blev i samband med ovädret är oklart.

– Vi har självklart fått bort det mesta av vattnet nu, men det måste säkerställas först innan vi kan gå vidare, säger hon vid 14-tiden på söndagen.

Matbutiken Ica Maxi meddelade under söndagseftermiddagen att den håller öppet under söndagen, liksom Coop i andra änden av byggnaden.

 

Trafikolycka vid Gräsdalen

$
0
0

Vid 17.50 larmades SOS om en trafikolycka på E18 i höjd med Plantagen, Gräsdalen.

En bil ska ha fått sladd och voltat ner i diket och hamnat på taket. Kvinnan som körde bilen är förd till sjukhus och uppges vara i chocktillstånd.

Flera vattenskador i åskans spår

$
0
0

(Uppdaterad) Flera hus och källare har behövt pumpas efter söndagens kraftiga regnoväder.
Detta samtidigt som rapporter om skogsbränder kommer in till räddningstjänsten.

– Sammanfattningsvis, så här långt, är det väldigt många vattenskador, säger Magnus Lundqvist, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten i Karlstadsregionen.

Flera larm om byggnader som drabbats av nederbörden kom in under morgonen.

– Det är bostäder, butiker, allt möjligt, säger Magnus Lundqvist.

På flera platser i Karlstad svämmade viadukter över och flera bilar blev fast i de enorma vattenmängderna.

Ovädret drog över stora delar av länet och på VF:s Facebooksida kommenterade flera personer upplevelsen.

– Dragit igång i Grums igen. Mycket mera intensivt än i morse! skriver Johanna.

Helena i Hagfors stod ut med ett två timmar långt oväder.

– Ovädret började vid 10-tiden. Åska, blixtar och hällregn. Pågår fortfarande, skrev hon vid 12-snåret.

Vid 14-tiden hade ovädret lugnat sig något även om regnet fortfarande föll över länet.

– Nu är det lite lugnare här omkring i alla fall, säger Magnus Lundqvist vid 14.30 på söndagen.

Förmiddagen och tidiga eftermiddagen hade för räddningstjänstens del till stor del gått ut på att hjälpa de som drabbats av översvämningar.

– Det är en hel del källare som har svämmat över så där har vi varit ute och pumpat ur vattnet. Sen är det en del som har klarat sig själva också, men en del flerbostadshus, småhus och butiker har behövt vår hjälp.

Efter klockan 17 kallades Räddningstjänst även ut till Välsviken för vattendammsugning där XXL Sport hade fått översvämning i butiken – för andra gången för dagen.

Klockan 18.30 var Räddningstjänst på plats i Forshaga där åtta villor i ett bostadsområde översvämmats.

Två larm om terrängbränder kom under eftermiddagen, varav det ena snabbt kunde uteslutas.

– Larmet om branden i Grums var vattenånga som någon hade misstagit för rök, säger Magnus Lundqvist.

Det andra larmet gällde en brand i Deje. Det fanns det dock få uppgifter om under eftermiddagen.

– Det har jag inte hört någonting om så det kan inte vara särskilt allvarligt, jag skulle tro att det handlar om ånga även där.

Ovädret ställde även till idrottsliga bekymmer. På Ilanda IP i Karlstad fick man lägga om spelschemat i 10-åringarnas cup.

– Det blev lite kaosartat med tanke på vädret, vi fick bryta och kasta om schemat, det gick inte att spela. Nu får alla en sista match istället för det ursprungliga upplägget, säger Börje Adolfsson, cupgeneral.

Även i Skoghall fick man lägga om planerna. Där skulle innebandylaget Skoghalls IBF ha mött NB87, men matchen ställdes in då hallen inte stod emot trycket från regnet och en brunn svämmade över.

SMHI utfärdade under söndagen en klass 1-varning för åskan och meddelade samtidigt att det kunde komma stora regnmängder på sina håll i länet.

Helgens spelkonvent ett sätt att träffas

$
0
0

I helgen samlades ett femtiotal spelfantaster på Karlstads spelkonvent som hölls på Gjuteriet. Där kunde man dygnet runt spela allt möjligt från brädspel till TV-spel och rollspel.

Spelkonventet, som är ett samarbete mellan flera olika spelföreningar, anordnades nu för andra gången. Evenemanget har ägt rum i Gjuteriets lokaler båda gångerna, men arrangörerna hoppas kunna expandera nästa år.

– Vi har inget löpande program utan vem som helst kan komma och spela när de vill, säger Daniel Vinter, en av konventets arrangörer.

Konventet är enligt honom till för alla som tycker om spel.

– Det är för folk som har spel som intresse. Vissa vill kanske bara rollspela medan andra spelar TV-spel. Man kan hitta vad som verkligen är roligt.

Bland annat fanns möjligheten att som låna ett brädspel och spela tillsammans med sina vänner. Det anordnades även kortturneringar och rollspel av olika slag.

– Det är ett sätt att träffa vänner som man annars inte ser så ofta, säger Linda Karlsson som tillsammans med Daniel Vinter och deras tre andra vänner spelar brädspelet Ticket to Ride – som går ut på att bygga ut tågsträckor och samla så mycket poäng som möjligt.

Överraskades av blixten – se åskan slå ner här

VF-TV: Se hur åskan drar in över Karlstad

$
0
0

– Kolla in blixten 25 sekunder in på klippet och glöm ej att ha ljud på, tipsar Jan Magnus Wallin i Vålberg. Han lyckades fånga hur ovädret drog fram över Värmland den 3/8 på film.

Stora visioner för Edsvallaskolan

$
0
0

Gym, museum, kafé, musikstudio och företagshotell – allt och lite till kan komma att rymmas i den nedlagda Edsvallaskolan om projektgruppen i Nor och Segerstad får som den vill.

– Vi vill få igång en hållbar verksamhet och skapa en mötesplats för barn, ungdomar och äldre. Det saknas i Nor och Segerstad med omnejd, säger Michelle Hedberg.

Hon är sammankallande i den projektgrupp på omkring 14 personer som sedan i våras träffats för att smida planer för Edsvallaskolan. Skolan stängdes 2012 och står i dag tom.

– Vi har inte tillgång till byggnaden, vi för en dialog med Karlstads kommun om att få låna den till enstaka aktiviteter, säger Michelle Hedberg.

Genom Edsvalla IF har man nu ansökt om pengar för att kunna starta en mötesplats. Projektgruppens vision är att bland annat dra igång ett skolmuseum, en träningsanläggning, barn- och ungdomsverksamhet, kafé, gårdsbutik, musikstudio, dansstudio, rekreationsplats och företagshotell.

– Det finns en enorm potential och vi har fått god respons från kommunen, men det är en lång process. Vi får se om vi får hjälp med finansiering och vi behöver fler engagerade, så folk får gärna höra av sig, säger Michelle Hedberg.


Moderaterna vill ha veterancentrum

$
0
0

Värmland ska bli Sveriges ”säkerhetsbälte” – bland annat genom etableringen av ett nytt veterancentrum.
Ja, så kan det bli om Moderaterna i länet får som de vill.
– Vi har de bästa förutsättningarna i landet, menar Pål Jonson och Per-Samuel Nisser.

Det är kanske bäst att omedelbart understryka att här handlar det inte om veteranbilar och de bälten som säkrar liv och lem i händelse av krock. Nej, utspelet från M handlar om säkerhet i en vidare mening – samhällsskydd, klimatsäkerhet, insatser i samband med kris och konflikt och så vidare.

Redan för ett par år sedan skrev Pål Jonson – som är partiets andranamn på höstens riksdagslista – en motion till länsstämman. Och den spinner man nu vidare på.

Resonemanget? Jo, sedan nedläggningen av regementena i Karlstad och Kristinehamn samt försvarets sjukvårdscentrum har ändå ett antal myndigheter och verksamheter blivit kvar: MSB, Försvarshögskolans Ledarskapscentrum, Rekryteringsmyndigheten, Konsumentverket, Elsäkerhetsverket. På universitetet bedrivs sedan länge avancerad klimat- och miljöforskning. Dessutom finns flera säkerhets- och försvarsrelaterade företag i Karlstad och Karlskoga.

Det bör man nu bygga vidare på, anser M:

– Ingenstans i landet finns ett liknande kluster inom de här områdena – krisledning, krishantering, samhällskyddande verksamhet. Behovet av att detta fungerar väl är redan nu stort men kommer att växa i framtiden, inte minst genom klimathotet, menar Pål Jonson.

Partiet riktar sig därför närmast till Region Värmland, för att få en inventering och i slutänden ett mer sammanfogat nätverk till stånd. Med möjligheter till samverkan över gränserna, främst till Norge.

– Det är viktigt att värna om det vi har, det skapar arbeten och tillväxt. Socialdemokraternas förslag var tvärtom att spara in sammanlagt 200 miljoner på MSB och krisberedskap. Det skulle vara ett hårt slag för Värmland, säger Per-Samuel Nisser.

Dessutom tar M fasta på ett färskt utredningsförslag – att bilda ett veterancentrum, som kan erbjuda stöd för personer som deltagit i internationella insatser.

Även här vore Värmland en klockren placering, anser Nisser och Jonson:

– Vi har som sagt väldigt mycket kompetens i närområdet, och det norska veterancentret Bæreia ligger precis på andra sidan gränsen, i Kongsvinger. Där finns möjligheter till samverkan. Med tanke på att vi just i dagarna firar 200 år med fred vore det väl perfekt med en sådan etablering här i gränstrakterna, säger Pål Jonson.

Hur många jobb skulle ett sådant centrum kunna ge?

– Svårt att säga, men någonstans mellan 20 och 40 känns nog rimligt. Vi ska ta upp frågan vidare med försvarsminister Karin Enström när hon besöker Karlstad inom några veckor.

Hon kör bil – då slår blixten ner i motorhuven

$
0
0

När Angelica Thorstensson svänger av mot Herrhagen slår blixten ner i motorhuven.

När Angelica Thorstensson svänger av mot Herrhagen på måndagseftermiddagen slår blixten ner i motorhuven. Men som tur är skadades varken Angelica, hennes dotter eller bilen.
– Det syns ingenting på bilen, säger Angelica Thorstensson.
Både hon och dottern blev dock rejält uppskakade av händelsen.
– Min dotter är fjorton år och hon reagerade precis som jag. Vi blev fruktansvärt rädda, säger hon.

Oro för slopat vinstuttag bland vårdföretagare

$
0
0

En viss nervositet kan skönjas hos privata vårdgivare inför möjligheten av ett socialdemokratiskt maktövertagande efter valet.
– I Karlstad verkar man vara överens men vi genomför möten i hela landet för at föra fram vår verklighet, sa Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör för Vårdföretagarna, då hon träffade socialdemokratiska politiker i Karlstad på tisdagen.

Mötet tog plats på Vardagas boende på Herrhagen i Karlstad och politiker på plats var Linda Larsson, kommunalråd och Ingela Vretlind, 1;e vice ordförande i Vård&omsorgsnämnden.

– VI är överens om att tillämpa LOV (lagen om valfrihet) i kommunen och tycker att det fungerar bra, bekräftade Linda Larsson.

Det som oroar vårdföretagarna är förstås diskussionen om att slopa vinstuttag och istället kräva att eventuella överskott alltid återinvesteras.

– För oss är det orimligt, vi tycker i stället att kommunerna ska bli bättre på att göra upphandlingar, sa Inga-Kari Fryklund

– Om man ställer tydliga krav i upphandlingen och vårdföretaget levererar helt enligt kraven, så räcker det.

– Vad vår kongress beslutade var att det ska införas en vinstbegränsning – men annars vill vi sätta kvalitén i fokus. Det är ett gemensamt ansvar mellan kommun och privata vårdgivare

Från vårdföretagarna tycker man att det ofta råder skillnad mellan den nationella debatten och den lokala verkligheten.

– Nationellt upplever vi en otydlighet som gör våra medlemmar nervösa, vi upplever att man vill ha valfriheten men inte företagen, därför är det viktigt att skapa möten så att vi kan visa att privata vårdgivare också står för kvalitet, säger Inga-Kari Fryklund.

Röjningsarbetet kan ta veckor

$
0
0

Karlstads kommun beräknar att det kommer att ta veckor att röja upp efter måndagens oväder.

– Det var mer omfattande än vi trodde, säger Magnus Ådén enhetschef på teknik och fastighetsförvaltningen.

Samtidigt varnar man allmänheten för att vistas nära de nedfallna träden.

Det trombliknande ovädret med åska och regn drog in över östra delarna av Karlstad på måndagseftermiddagen. I ett stråk från Sjöstad via Kroppkärr, Lorensberg, Stockfallet och till Rud föll träd som plockepinn.

På Tallbacken på Södra Kroppkärr föll en stor gran rätt ner över ett hus.

– Jag hade tänt ljus eftersom jag tycker att det är mysigt med åska, säger Camilla som bor i huset.

Hon var i vardagsrummet när ovädret drog in.

– Det var som en stor grå vägg. Det var som domedagen kom. Man såg ingenting över huvud taget. Det var helt overkligt.

Plötsligt gav den stora granen vika för vädret makter och föll tungt över huset och gran­toppen knäcktes mot hustaket.

– Då tog vi hunden och sprang ut till bilen och körde härifrån.

Hur stora skador huset fått vet hon ännu inte men huset har fått sprickor i väggen på över­våningen.

– Vi har renoverat huset från topp till tå och det var i princip klart, säger Camilla.

I går var Karlstads kommun på plats för att såga ner en stor, rutten björk som hotade att falla över hennes hus. Med hjälp av en vajer spänd till en grävmaskin lyckades man fälla trädet utan att någon av villorna i området kom till skada.

Men det var långt ifrån den enda platsen som kommunens personal fick besöka i går. Redan på måndagen hade man ett 20-tal man i arbete.

– Vi har koncentrerat oss på de träd som fallit över bilvägar och gång- och cykelvägar, säger Magnus Ådén, enhetschef för planering och samordning på teknik- och fastighetsförvaltningen.

På tisdagen kunde kommunen få en bild av hur omfattande skadorna efter ovädret är. Bland annat finns ett stort vindfälle på Sjöstad.

– Det är svårt att säga hur lång tid det här kommer att ta men vi räknar med ett par veckor för bara röjningsarbetet. Sedan tar det ytterligare tid att städa upp det som röjts.

Områdena där den trombliknande vinden drog fram är så pass stora att kommunen inte har någon möjlighet att spärra av dem.

– Det finns fortfarande många lutande träd, lösa grenar, rotvältor som kan vara i vägen. Det kan också finnas lösa grenar uppe i trädkronorna så vi uppmanar alla att vara uppmärksamma när de är ute och inte låta barn leka i trädfällena, säger Magnus Ådén och understryker

– Det kan vara förenat med livsfara.

Under måndagens oväder fällde vinden en stor gran över ett hus på Södra Kroppkärr.

Ertappades med 304 gram amfetamin

$
0
0

I början på juli stoppade polisen den nu åtalade 25-åring i en bil på Sörmon. Enligt åtalspunkten fann polisen vid tillfället, 304, 5 gram amfetamin, som 25-åringen vid ett tidigare tillfälle fått i sin ägo.nn polisen vid tillfället, 304, 5 gram amfetamin, som 25-åringen vid ett tidigare tillfälle fått i sin ägo.

25 -åring står även åtalat för ringa narkotikabrott då prover visat att han använt cannabis och amfetamin. Han hade även spår av dopningsmedel i blodet, vilket gör att han åtalas för ringa dopningsbrott. Ytterligare en åtalspunkt gäller brott mot knivlagen. 25-åringen har suttit häktad sen den 9 juli.

Tidningsbud "förstör" karlstadsbos liv

$
0
0

Ett tidningsbud anklagas för att ha förstört en persons liv.

Sedan 2010 har tidningsbudets spring i trappan gjort att ”alla aspekter av livet försämrats”. Det uppger en Karlstadsbo i en olägenhetsanmälan till kommunen.

Försämrad livskvalitet på grund av sömnbrist, förlorad arbetsinkomst, försämrade möjligheter att göra ett bra intryck på arbetsintervjuer, försenad uppstart av egen verksamhet, större risk för att råka ut för olyckor, psykiskt lidande, kränkning och försämrade relationer – i stort sett alla aspekter av livet har försämrats på grund av att tidningsbudet väsnas i trappen, enligt en Karlstadsbo.

I en olägenhetsanmälan till kommunens miljöförvaltning skriver den klagande att störningsmomenten pågått sen 2010, men då trodde personen att det rörde sig om folk som kom hem från krogen. Nu menar den boende att det är tidningsbudet som springer i trappan och slår i armräcket så att hen vaknar. Anmälaren poängterar att man kan ”välja att ta hänsyn eller att inte göra det” och anger att en polisanmälan har gjorts kring ärendet.

Man greps efter misshandel

$
0
0

En man greps på onsdagseftermiddagen misstänkt för att ha misshandlat en man och hotat en väktare.

Det var strax före klockan 14.30 på onsdagseftermiddagen som en väktare blev trakasserad av en 26-årig man utanför Karolinen i Karlstad. Efteråt lämnade mannen platsen och senare upptäckte väktaren att mannen som tidigare lämnat platsen också hade misshandlat en man utanför Karolinen. 26-åringen misstänks för att ha utdelat ett knytnävsslag och kunde senare gripas av polis.

På onsdagskvällen var mannen fortfarande så pass påverkad att han ännu inte kunnat höras av polisen.


Polisdygnet 6-7/8

$
0
0

110 händelserapporter. En man gripen för misshandel och frigiven efter förhör. En arbetsplatsolycka samt en trafikolycka med lindriga skador. Ett lugnt dygn.

14.24 MISSHANDEL, KARLSTAD. En 26-årig man är gripen sedan han slagit till en annan man med ett knytnävsslag i ansiktet. Inlagd för tillnyktring innan förhör kan hållas. Frigiven efter förhör

18.15 ARBETSPLATSOLYCKA, GRUVÖNS BRUK, GRUMS. En man som fallit ca två meter ned på en plattform när han klättrade upp för att lossa på lite flis som fastnat. Han föll och slog i ansiktet. Förd till Centralsjukhuset med skador i ansiktet och ev. hjärnskakning.

22:40 TRAFIKOLYCKA LV 175 STÖMNE, ARVIKA Personbil som krockat med en älg. Bilen totalkvaddad. Förare och passagerare chockade men inte fysiskt skadade.

01:13 RATTFYLLERI DEJE, FORSHAGA En mopedist stoppas och föraren blåser positivt i sållningsinstrumentet. Medtas för kroppsbesiktning. 0,45 mg/l.

Husbåt förbryllar Karlstadsbor

$
0
0

Klarälvsdeltat har fått en hyresgäst.
Mitt i västra älvfåran ligger sedan en dryg vecka tillbaka en husbåt. Förtöjd i en dykdalb.
– Vi har inte gett tillstånd till detta, säger teknik- och fastighetsdirektören Hans Wennerholm.

Det var förra måndagen som boende på Romstad och Sommarro fick se något de aldrig sett förr. En stor, vit husbåt, uppenbarligen ett hemmabygge, kom glidande fram till en av de gamla dykdalberna som finns kvar sedan flottningstiden.

Paret som syntes på farkosten gjorde an vid pollaren – och där har sedan husbåten blivit kvar. En skylt på Romstadssidan markerar ankring förbjuden precis där den ligger – men förankrad i botten är den förvisso inte.

Flera läsare har undrat vad som gäller: är det ens tillåtet att angöra vid en dykdalb? Är inte de kulturhistoriskt skyddade? Och spärrar inte husbåten vägen för båtbussen och annan trafik?

Ägaren själv har inte gått att nå, trots att VF gjorde två försök under onsdagen.

Från Karlstads kommuns sida, vars teknik- och fastighetsnämnd är ansvarig hamnmyndighet, är man dock inte helt roade:

– Jag har aldrig varit med om något liknande, måste jag säga. Om det handlat om en tillfällig förtöjning skulle man kanske kunna acceptera det, men efter nio dagar kan man inte gärna kalla det tillfälligt längre. För att ta kommunal mark eller vatten i anspråk krävs tillstånd, det gäller till exempel om man ska lägga till vid en kommunal brygga eller kaj. Men något sådant har vi inte utfärdat, säger Hans Wennerholm.

• Räknas älvfåran som farled?

– Nej, inte enligt den officiella definitionen, då ska det vara utmärkt på sjökort och beröra yrkestrafik. Men det ligger inom vårt hamnområde, och jag vet att båtbussen mot Skoghall haft lite problem att ta sig runt.

• Hur är det med dykdalben?

– De som ligger utanför Karlstads CCC är skyddade, men det gäller nog inte den här, faktiskt.

• Ska ni försöka lokalisera ägaren?

– Ja, om han läser din artikel får han gärna ta kontakt med oss, men om han blir kvar måste vi nog försöka få tag på honom.

Polisen söker vittnen till drunkning

$
0
0

För att räta ut alla frågetecken kring olyckan vid Pråmkanalen i Karlstad den 2 augusti, söker nu polisen vittnen till händelsen.

– Det är väldigt viktigt för oss att klargöra vad som hände vid Pråmkanalen denna dag. För att vi ska kunna utreda vidare, behöver vi nu få in vittnesuppgifter, säger Stefan Wickberg, pressinformatör vid polisen i Värmland.

I nuläget finns inga misstankar om att ett brott begåtts men för att kunna utesluta detta vill nu polisen ha kontakt med personer som kan ha sett något i samband med olyckan.

Det var lördagen den 2 augusti vid 10.30-tiden som en rullstolsbunden 83-årig man hamnade i pråmkanalen på den östra sidan, i höjd med Nöjesfabriken. Den 83- årige mannen hade vid tillfället en ledsagare med sig som hoppade i vattnet och försökte rädda mannen.

Mannen dödförklarades senare under lördagen på Centralsjukhuset i Karlstad.

Den som har uppgifter som kan hjälpa polisen i fallet ringer 114 14.

"Kommunallagen kan behöva skrivas om"

$
0
0

Hela fristadssystemet hotas och kan tvingas lägga ner om domslutet i Gävle står sig i högre instans. Det skräckscenariot ser Svenska Pen framför sig.
– Kommunallagen kan behöva skrivas om, och det tar tid, säger ordföranden Ola Larsmo.

Innan sommaren var Sverige på god väg att segla upp i topp bland länder som har flest fristäder åt förföljda författare. Men domen i Gävle innebär ett bakslag som enligt Svenska Pen kan få stor betydelse.

– Hela systemet är hotat. Om högre instanser kommer fram till samma sak så måste fristadssystemet läggas ner, säger Ola Larsmo, Svenska Pens ordförande.

– Skulle det visa sig vara olagligt så behöver kommunallagen skrivas om. Det finns det ett majoritetsstöd för i riksdagen, men det kommer ta tid, fortsätter han.

På lång sikt ser Larsmo inga moln på fristadshimlen, men däremot på kort sikt.

– Domslutet som fattats är mycket underligt. Kan man ha vänorter, eller är det också att betrakta som utrikespolitik? Gävlemoderaterna kan ha lyckats försena utvecklingen av fristäder med flera år genom att pröva det juridiskt.

Icorns vd, Helge Lunde, skriver i ett pressmeddelande att ”det är en dom som i bästa fall vilar på ytlig och osaklig grund och i värsta fall kan tolkas som fördomsfull och politiskt motiverad”.

Svenska fristäder hotas efter dom

$
0
0

Gävle kommun får inte ta emot förföljda kulturutövare. Förvaltningsrätten gav tummen ner för samarbetet med fristadsnätverket Icorn. I Karlstad kör man vidare med sina fristadsplaner trots domslutet.
– Vi driver det så långt som möjligt. En rättslig påföljd får inte stoppa oss, säger kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M).

Under sommaren meddelade majoriteten i Karlstad att kommunen ska bli en fristad. Under två år, med start i januari 2015, satsas 700 000 kronor för att kunna ta emot en hotad författare, journalist eller skribent.

– Vi vill bidra och ta ansvar, säger Per-Samuel Nisser (M), ordförande i kommunstyrelsen.

I Gävle har hans moderata partikollegor protesterat mot ett beslut i kommunfullmäktige som innebar att en bildkonstnär skulle få en fristad och ett arbetsstipendium på 300 000 kronor. Daniel Kvarnlöf, moderat gruppledare i Gävles socialnämnd, överklagade med motiveringen att beslutet stred mot kommunallagen eftersom han ansåg att det handlade om en utrikespolitisk opinionsyttring och ekonomiskt stöd till en enskild individ.

– Det får de stå för. Jag ifrågasätter deras ställningstagande. I Karlstad är majoriteten överens om att ta emot kulturutövare som är förföljda, säger Nisser.

För en månad sedan dömde förvaltningsrätten i Falun till Gävlemoderaternas favör. Kvarnlöf fick inte rätt på alla punkter, men enligt domen är ett medlemskap i fristadsnätverket Icorn av utrikespolitisk karaktär. Därmed faller det utanför kommunallagen.

– Rätten slog ner på medlemskapet i Icorn och vad de tyckte var kommunal utrikespolitik, men alla är förundrade över detta. Bland annat statens kulturråd vill att kommuner ska kunna ta emot fristadsförfattare, säger Per-Inge Lidén (MP), kommunalråd i Karlstad.

Gävle kommun har överklagat förvaltningsrättens domslut till kammarrätten i Sundsvall. Oavsett lagligt utfall kör Karlstads kommun vidare med sina fristadsplaner.

– Vi driver det så långt som möjligt och värnar om yttrandefriheten. Vi får se om det blir någon rättslig påföljd, men det får inte stoppa oss. Vi får titta på vad domen står för och om vi ska justera vårt sätt att arbeta, säger Per-Samuel Nisser.

– Ja, vi får avvakta kammarrättens dom kring medlemskap i Icorn. Vi ska söka medlemskap, men har inte gjort det än. Även om kammarrätten håller med förvaltningsrätten så tar vi emot en fristadsförfattare ändå, för det har de inte tagit ställning emot i domen. Icorn hjälper till att hitta aktuella fristadsförfattare, annars gör vi det själva, säger Per-Inge Lidén.

Viewing all 8756 articles
Browse latest View live