Karlstads kommuns faxrutiner fortsätter ställa till det. I april blev en flicka kvar på ett jourhem över en helg trots att hon inte behövde vara där. Allt på grund av ett missat fax.
– Sånt här får inte hända, säger Anna Gund, chef på familjeavdelningen.
Tonårsflickan i Karlstad blev placerad på jourhem enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). En fredag i början av april i år beslutade förvaltningsrätten att inte fastställa beslutet och flickan var fri att gå.
Trots samtal från rätten till mottagningsenhetens jour och att fax skickades till socialförvaltningen så nådde inte informationen fram förrän på måndagen. Ingen tömde faxen på fredagen och dag- jouren missade att berätta för handläggarna på grund av att de fick nya samtal.
Nu har händelsen, som klassas som ett allvarligt missförhållande, anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt lex Sarah.
– Konsekvensen blev att flickan blev kvar på jourhem över helgen. Allvaret i det är att de berörda parterna trodde att hon var omhändertagen enligt LVU under helgen. Sånt här får inte hända, säger Anna Gund, enhetschef på utredningsenheten vid familjeenheten på Karlstads kommuns arbetsmarknads- och socialförvaltning.
• Har det gjorts några åtgärder?
– Självklart. Vi har skärpt upp våra rutiner kring inkomna fax och har utsett personer som ska kolla faxen. Har man tagit ett papper i sin hand är man ansvarig för att någon tar tag i det personligen, det får inte bara läggas på ett bord eller i ett postfack. Det här kommer upp med jämna mellanrum och är ännu mer aktuellt efter det som hände med åttaåringen som dog i Karlskrona, säger Anna Gund.