Många journaler är felaktiga, och utbetalningarna är också fel. Det håller Annétthe Zettergren med om.
– Man kan ju notera att de håller med om de journalerna där det är yngre vittnen. Inte de äldre, där försvaret kan ifrågasätta om de kommer ihåg rätt, säger åklagare Barbro Brännlund.
Kanske kan åtminstone några av de 174 påstådda patienterna slippa vittna.
Travar av förundersökningsprotokoll ligger bredvid Annétthe Zettergrens advokat, bakom domaren och på åklagarens bord. Det är strax under fyra tusen sidor som ligger där. Resultatet av den polisutredning som började vid ettiden den 4 september, när polisen kom hem till Annétthe Zettergren för att göra husrannsakan.
Där hittade polisen 500 patientkvitton nerstoppade i en påse, journaler och fler kvitton gömda under en filt och så datorerna – vars innehåll varit stor del i åklagarens bevisning.
Det är på Annétthe Zettergrens nya dator som en mängd patientjournaler ska ha skrivits i efterhand och samtidigt har datorns tidsinställningar ändrats inte mindre än 1 130 gånger, menar åklagaren.
– Jag gör ju gällande att hon sitter och arbetar med det här och försöker dölja material när polisen ska bära ut det, säger åklagare Barbro Brännlund, som idag fortsatte sin sakframställan mot Annétthe Zettergren.
Det är betydligt färre åhörare på rättegångens andra dag. Kanske är det också därför som Annétthe Zettergren inte döljer ansiktet med handen under hela förhandlingen.
Det är mycket lugnt och det blir aningen monotont när åklagaren går igenom journaler, jämför dem med kvitton som lämnats in till landstinget och utvecklar varför hon anser att Annétthe Zettergren systematiskt har lurat landstinget på pengar för patientbesök som aldrig ägt rum. Förutom de ersättningar som utbetalats för besök i augusti och september 2009. För de månaderna påstår åklagaren ingenting. Och det beror på att landstinget inte kunnat hitta några kvitton på utbetalningar för de månaderna.
– Landstinget hade ingen aning. De hade jättemycket kvitton och ingen ordning. De sa till polisen att ni får komma och hjälpa oss att leta, kommenterar Barbro Brännlund i pausen.
Efter hennes långa redogörelse med exempel på patienter som i vissa fall varit just patienter, men inte så ofta som Annétthe Zettergren påstått till landstinget, eller patienter som aldrig varit det men möjligen träffat henne någon gång, tar försvarsadvokaten Richard Schönmeyr vid. Han menar att Annétthe Zettergren håller med om det mesta av de patientberättelser som åklagaren dragit igenom. Men han vill inte berätta hur journalerna har tillkommit eller om Annétthe Zettergren velat lura landstinget på pengar.
– Det kommer hon själv att berätta.
I sak förändrar det ingenting att Annétthe Zettergren går med på vad åklagaren påstår, förklarar Barbro Brännlund. Det beror på vad hon själv kommer att berätta när det är hennes tur.
– Skyller hon på slarv måste jag fortsätta att bevisa att hon haft uppsåt att utföra bedrägeri mot landstinget. Kommer hon att gå med på den delen också, ja, då kanske vittnena slipper höras. Men det vet vi först när Annétthe Zettergren har hörts själv, säger Barbro Brännlund.
Annétthe Zettergrens tur att berätta sin version av vad som hänt kommer den 5 augusti, då rättegången återupptas.