De ser ut som fågelskådare, de har utrustning som fågelskådare och de beter sig som fågelskådare – bortsett från en detalj. De riktar kikaren nedåt.
De skådar inte fåglar. De skådar trollsländor.
På den smala stigen leder våra guider Björn Arvidsson och Raimo Neergaard oss ut i Herröns våtmarker. Detta är ingen okänd plats för Värmlands fågelskådare och det finns mycket riktigt också ett fågelskådartorn där. Till och med guiderna är fågelskådare med decennier av skådning bakom sig. Men, just nu är det trollsländor som gäller. Vi sänker blicken från himlen och trädtopparna och spanar intensivt mot gräset vid stigens kant medan vi går.
– Där! En pudrad smaragdflickslända!
Björn pekar och Raimo hummar bekräftande direkt. Vi andra, vi som aldrig har trollsländeskådat tidigare, fumlar med blicken, slinter mot torkade strån och vilande gräshoppor innan vi plötsligt får den i fokus. Då blir det nästan märkligt att det var så svårt att se den smäckra, halvdecimeter långa varelsen med sina oljeskimrande vingar och dammigt turkos spets på bakkroppen.
– Här är det så att man måste ha en blick för dem. Men det får man efter en sommar. Det är som vanligt: övning ger färdighet, säger Raimo.
Namnen haglar när de två berättar om arter de har sett i Värmland och arter de hoppas få se. De kan sina trollsländor, ingen tvekan om det. Men ändå är denna fascination ny. Vi talar om några få år som aktiva trollsländespanare.
– Det är väl tredje året, säger Raimo.
– Jag har väl nåt år till, fyller Björn i.
– Jag började nog ungefär när den lilla boken kom, fortsätter Raimo.
Den lilla boken han syftar på är ”Trollsländor i Sverige – en fälthandbok” och här börjar vi närma oss förklaringen till varför trollsländeskådning på kort tid har lockat nya entusiaster. Förr fanns inte några vettiga fälthandböcker och utan sådana var det i stort sett bara specialiserade insektsforskare som kunde lära sig att känna igen sländorna i det fria. Med handböckerna kom också de intresserade amatörerna.
Björn Arvidsson säger att det är många fågelskådare som också har slagit sig på trollsländeskådandet. De nya handböckerna var den utlösande faktorn. Att antalet arter i landet är begränsat till 62 gör det överstigligt att lära sig dem hyggligt snabbt. Och:
– Om man är fågelskådare är sommaren faktiskt lite småtråkig, slår Raimo Neergaard fast.
Fåglarna håller sig till sina häckningsplatser, fullt upptagna med att sätta ungar till världen. Ännu dröjer det innan de börjar sträcka söderut. Men vid sjöar, våtmarker och ängar vimlar det av spännande flygfän under hela sommaren och olika trollsländearter avlöser varandra från försommar till sensommar. Det finns ofta något nytt att se.
– Och här i Värmland är det inte så många som håller på med det så man kan göra nya upptäckter, säger Björn.
En art som de har kunnat sätta på Värmlandskartan är grön mosaikslända. De misstänker att den här fridlysta arten är knuten till växten vattenaloe som är ganska vanlig i stilla vatten nära Vänern i Värmland. En lång stund spanar vi mot ett par bestånd av vattenväxten i ett dike, men den syns inte till. Det är nog försent på säsongen för den. Istället visar sig en annan.
– En fyrfläckad!
Historien med förvirrat spanande bland vattenväxterna upprepar sig innan vi kan se en stor insekt med mörk kropp som sitter på bit dött kaveldunsblad. Raimo beskriver hur denna trollslända, med fyra mörka fläckar på varje vingpar, försvarar ett revir på ungefär tio meter utmed diket. Den sitter gärna ofta stilla på pass och attackerar flygande insekter som är mindre än den själv – vilket är de flesta.
– Trollsländor är rena mordmaskinerna. De kan fånga andra trollsländor som är nästan lika stora som sig själva. De börjar ofta att med att äta huvudet och sedan äter de bakåt. Och fort går det. Huvudet består i princip bara av ögon och käkar, berättar Raimo med omisskännlig entusiasm.
Samtalet glider över i frågan om drivkraften bakom detta trollsländeskådande och de säger att det så klart skiftar från person till person. Det kan handla om att kryssa arter, en sorts jakt alltså, eller spänningen i sökandet, också det en sorts jakt. Det kan vara ett sätt att komma ut i naturen. Det kan handla om fascination för själva djuren, eller för naturen i sin helhet.
– Det är något existentiellt för mig. Vad finns runt omkring mig?
Men hur längre tror de att denna entusiasm för trollsländor håller i sig? Raimo har sett (eller kryssat som det heter i skådarkretsar) 59 av landets 62 arter. Björn har kryssat en mer. Men det är inte kryssandet i sig som är det primära för dem.
– Min ambition är att ha ett hyfsat fotografi av alla arter i landet. Så jag lär få hålla på ett tag till. Men när jag har det vet jag inte…
Björn tvekar lite, men sedan konstaterar han och Raimo att de senaste åren inte bara har bjudit på tre bra fälthandböcker för trollsländor. Det har också kommit bra fälthandböcker för andra insekter. Fjärilar och humlor är numera populära skådarobjekt.
– Även gräshopporna finns det numer en bok för. Men de är jädrigt svåra, säger Björn med ett skratt.